Volg ons op
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

De tentoonstelling Eten in oorlogstijd in het Verzetsmuseum

Kaarten voor Eten in Oorlogstijd winnen?

Tot 31 mei 2017 presenteert het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Eten in oorlogstijd. Vijf bekende topkoks zijn de uitdaging aangegaan om een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren. De topkoks zijn: Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind. Wat werd er gegeten tijdens die vijf jaar bezetting? De tentoonstelling geeft een verrassende kijk op deze periode en haakt in op de voedingstrends van deze tijd.

Trends van deze tijd
Aandacht voor goed en gezond eten is een trend: minder vlees, zuivel en vet en meer plantaardige voeding. We willen groenten van het seizoen; biologisch, zelf verbouwd en wild geplukt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dezelfde manier van eten in Nederland noodgedwongen in praktijk gebracht.

Een gerecht voor elk bezettingsjaar
De rode draad in de tentoonstelling is een serie van korte films over de chefs en conservator Karlien Metz, waarin zij samen gerechten bereiden met ingrediënten uit de bezettingstijd. De conservator belicht daarbij de historische achtergrond, de chefs gaan in op de voedingswaarden en de smaak en leggen verbanden met de kooktrends

Zo laat Pierre Wind zien dat de recepten in die tijd zeer vlees- en vetrijk waren. Chef-kok Bobby Rust van Michelinrestaurant Bridges kookt, zoals in 1940-1941, met bonen als vleesvervanger. ‘Wildplukker’ en kok Edwin Florès maakt een gerecht uit 1942-1943 met ingrediënten uit het Vondelpark. Angélique Schmeinck, televisiekok van 24Kitchen, kookt zoals tijdens de hongerwinter met bloembollen. Julius Jaspers, bekend van het tv-programma Topchef, stelt een gerecht samen uit een ‘mystery box’ met ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding. Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen de recepten van al deze gerechten meenemen om zelf thuis te maken.