Volg ons op
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

WIN KAARTEN VOOR HET MOVIE THAT MATTER FESTIVAL!

De Oorlogsrecherche

Nederlands team zoekt wereldwijd oorlogsmisdadigers

Nederlandse rechercheurs jagen op oorlogsmisdadigers. Het maakt niet uit of het delict gisteren is gepleegd of dertig jaar geleden. In al hun onderzoeken gaat het om de ernstigste misdrijven tegen de menselijkheid, gepleegd tijdens oorlogen. Verdachten zochten een veilig heenkomen in Nederland waar ze dachten een onopgemerkt en rustig leven te kunnen leiden. Rechercheurs van het Team Internationale Misdrijven vinden dat Nederland geen veilige haven mag zijn voor oorlogsmisdadigers. Programmamakers Hetty Nietsch en Danielle van Lieshout keken langere tijd met deze speciale politiemensen mee en kregen voor het eerst toegang tot een wereld waar buitenstaanders geen weet van hebben.

Het resultaat is vastgelegd in De oorlogsrecherche, een 3-delige documentaireserie die in juni door de VARA wordt uitgezonden. Deel 1 gaat over de oorlog in Syrië en de manier waarop Nederlandse politiemensen essentiële vragen proberen te beantwoorden. Wie is vluchteling en wie is op de vlucht vanwege eigen misdaden? Wie kunnen ze op foto’s herkennen als folteraar en later als vluchteling? Ze zoeken het internet af, bestuderen eindeloos gruwelbeelden, rezien rond op zoek naar bewijs, horen getuigen die in Nederland verblijven.

Ook spreken ze de vermaarde Amerikaanse aanklager Stephen Rapp die een Syrië-tribunaal voorbereidt. We zien hoe hij opereert, ondersteund door Amnesty International-rapporten waarin staat dat er in Syrische gevangenissen op onvoorstelbare schaal, stelselmatig wordt gemarteld en gemoord. De politiemensen beseffen dat ze met hun onderzoek geschiedenis schrijven. 

Op 1 april gaat deel 1 van de reeks De oorlogsrecherche in première op het Movies that Matter Film Festval. Laat hieronder uw gegevens achter en maak kans op kaarten!